Welkomstbrief van de ambassadeur

Laatst bijgewerkt: 17.09.2015 //

 

Beste bezoeker, 

Met veel genoegen heet ik u welkom op de website van de ambassade van het Koninkrijk Noorwegen in Brussel.

Onze beide landen onderhouden al lange tijd constructieve relaties op veel verschillende gebieden. Er is een actieve uitwisseling van toeristen tussen onze beide landen en er wonen op dit moment meer dan duizend Noren in België. Onze koninklijke families hebben een hechte band; Noorwegen was blij de Belgische koninklijke familie in 2014 te kunnen verwelkomen voor een officieel bezoek. Wij zijn bondgenoten in de NAVO en werken ook nauw samen in vele internationale kwesties.

Economische banden zijn belangrijk. Wist u bijvoorbeeld dat de aardgasterminal in Zeebrugge als knooppunt dient voor de export van aardgas naar andere Europese bestemmingen, en dat deze terminal ook ongeveer 30% van het Belgische binnenlandse verbruik levert? Of dat het Noorse staatspensioenfonds Global zo’n 6 miljard euro heeft geïnvesteerd in Belgische bedrijven? Verder vormen Antwerpen en Zeebrugge belangrijke havens voor het internationale transport door de Noorse scheepvaart.

Ook vinden er vaak culturele uitwisselingen plaats op verschillende vlakken, zoals architectuur, muziek en literatuur. Karl Ove Knausgård kan worden genoemd als een Noors schrijver die een aanzienlijk lezerspubliek in België heeft gevonden. De belangstelling is wederzijds; honderd jaar geleden al zochten Noorse architecten inspiratie bij vooraanstaande art nouveau-collega’s in België. Vandaag de dag worden Noorse ontwerpers aangetrokken door de Belgische modewereld, en bewondering voor de avant-gardedans en het avant-gardetheater in België voerde Belgische docenten en ensembles naar Noorwegen.

Als ambassadeur van Noorwegen in België streef ik ernaar de positieve relaties tussen België en Noorwegen verder te ontwikkelen op cultureel, economisch en politiek gebied.

Ik hoop dat onze nieuwe website u bevalt – een poort naar de Noorse aanwezigheid in België. U vindt er informatie over Noorwegen en België, reizen naar Noorwegen, Noorse culturele evenementen in België en consulaire informatie. Hopelijk stimuleert de website u om ons land te gaan verkennen en verdere commerciële, economische en sociale contacten te leggen. Kijkt u ook eens op onze Facebook-pagina, waar meer informatie te vinden is over België en Noorwegen.

Hebt u opmerkingen of vragen, neem dan gerust contact met ons op door een e-mail te sturen naar emb.brussels@mfa.no.

 

Met vriendelijke groet, 

Ingrid Schulerud

Ambassadeur

 


Bookmark and Share