Samenvatting van de CV van Ambassadeur Ingrid Schulerud

Laatst bijgewerkt: 18.09.2015 //

Mevrouw Ingrid Schulerud werd in de lente van 2015 benoemd tot ambassadeur van Noorwegen in België; op 1 september nam ze deze taak op zich. Mevrouw Schulerud trad in diplomatieke dienst in 1988, nadat ze aan de Universiteit van Oslo afgestudeerde in de economie, politieke wetenschappen en statistiek.

Ze diende als Noors diplomaat in Boedapest en werkte 25 jaar bij het ministerie van Buitenlandse Zaken op verschillende gebieder met betrekking tot Europese zaken.

In de jaren ‘90 was mevrouw Schulerud adviseur op het ministerie adviseur voor Baltische zaken. Daarna was ze verantwoordelijk voor bilaterale betrekkingen en vervolgens voor uitbreidingsprocessen in de EU en de NAVO.  

Ze heeft uitgebreide werkervaring op het gebied van democratievraagstukken, fundamentele rechten en vrijheden en rechten van minderheden, als ambtenaar voor de OVSE (Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa), als afdelingshoofd voor de Baltische staten en Centraal-Europa en als adjunct-directeur-generaal voor de uitgebreide EU, de Baltische staten, Centraal-Europa, Roemenië en Bulgarije.

Als speciale gezant was Mw. Schulerud tussen 2009 en 2014 verantwoordelijk voor de programmering en strategische ontwikkeling van de EER (Europese Economische Ruimte) en voor Norway Grants, een Europese financieringsregeling van 1,8 miljard euro. Als lid van de Noorse delegatie nam ze deel aan de lopende onderhandelingen over een nieuwe overeenkomst tussen de EER/EVA-landen en de EU.

Mevrouw Schulerud is getrouwd en heeft twee kinderen.

Ook is zij plaatsvervangend hoofd van de Noorse Missie bij de Europese Unie.


Bookmark and Share