Van links naar rechts: 
vertegenwoordiger voor Scramble architect Carl Stousland, ambassadeur Ingrid Schulerud , auteur Cato Guhnfeldt en staatssecretaris Øystein Bø waren aanwezig bij de herdenking in Grimbergen.
Van links naar rechts: vertegenwoordiger voor Scramble architect Carl Stousland, ambassadeur Ingrid Schulerud , auteur Cato Guhnfeldt en staatssecretaris Øystein Bø waren aanwezig bij de herdenking in Grimbergen.

De historie van Grimbergen - Een klein stukje Noorwegen in België 1944

Op 4 november werd op het vliegveld van Grimbergen een nieuw gedenkteken onthuld ter ere van een Noorse Spitfire-luchtgevechtseenheid, die deelnam aan de strijd op het continent rond het einde van de Tweede Wereldoorlog. Staatssecretaris Øystein Bø was tijdens de plechtigheid aanwezig.

In de herfst van 1944 werd het vliegveld van Grimbergen de thuisbasis van de 132 (Noorse) Wing - de grootste Noorse militaire eenheid onder Noors bevel tijdens de Tweede Wereldoorlog. De wing bestond op dat moment uit twee Noorse (331 en 332 Squadron) en twee Britse squadrons (66 en 127 Squadron en een Nederlands Squadron ( 322 Squadron)met Spitfire gevechtsvliegtuigen.Behalve de vliegtuigeskaders beschikte de luchtgevechtseenheid ook over een grote luchtmachtbasis. Wing 132 (N) had een totale sterkte van ongeveer 1500 personen, waarvan ongeveer 60% Noren.

Luitenant-kolonel Helge Mehre was de Noorse bevelhebber.

De belangrijkste taak van de wing was het geven van luchtsteun aan de Britse, Canadese en Amerikaanse grondtroepen die door België oprukten naar Nederland en Nazi-Duitsland.

De Wing gestationeerd op in totaal zeven vliegvelden, drie in Frankrijk (Villons-les-Buissons, Campneuseville en Lille-Nord), één in België (Grimbergen) en drie in Nederland (Woensdrecht, Schijndel en Twente).

Tijdens de veldslag op het vasteland in 1944-1945 sneuvelden 26 Noorse gevechtspiloten en één Deense en één Australische gevechtspiloot, de meesten in Nederland. Nog eens 11 Noorse piloten werden krijgsgevangen genomen of doken ondercoverage. Daarnaast kwamen nog de verliezen van de twee Britse eskaders en het Nederlandse eskader bij Wing 132 (N) terecht.

De Noorse Chef Defensie, Kroonprins Olav, bezocht Grimbergen op 16-17 oktober 1944 en bracht de nacht door in de officiersmess in Grimbergen. Ook de opperbevelhebber van de Noorse luchtmacht, Generaal-Majoor Hjalmar Riiser-Larsen, en Luitenant-kolonel Ole Reistad, hoofd van het Little Norway trainingskamp in Canada, brachten een bezoek aan Grimbergen.

De manschappen van de Noorse Wing hebben goede contacten met hun Belgische buren en genieten van het lekker eten in Brussel en van de geboden faciliteiten.

Het gedenkteken in Grimbergen komt er ter nagedachtenis van degenen die er hebben gestreden Noren, Britten en alle anderen.

Vandaag is een bijzondere dag voor de Noorse ambassade. Tijdens een plechtigheid op het vliegveld van Grimbergen zal een stukje Noors-Belgische geschiedenis herdacht en gelauwerd worden, aldus ambassadeur Ingrid Schulerud.

Tegelijkertijd is de onthulling verplaatst naar de gedenkdag van het Noorse leger. Voor de Noren die militaire dienst doen in België zal het monument in de toekomst een vanzelfsprekende ceremoniële locatie worden bij het vieren van de jaarlijkse plechtigheid.

Staatssecretaris Øystein Bø hield een toespraak namens de regering. Ambassadeur Schulerud en ambassadeur Knut Hauge legden een krans neer namens de Noorse ambassade in Brussel en de Noorse delegatie bij de NATO. Het gedenkteken werd onthuld door de Noorse familieleden van vier gevallen piloten.

De initiatiefnemers van het gedenkteken en de plechtigheid zijn Scramble, een Noorse vereniging van veteranen, en de Belgische organisatie “Hangar Flying”.

Naar aanleiding van de ceremonie werd er een vliegdemonstratie georganiseerd met de Spitfire en de Red Devils, een formatie van de Belgische luchtmacht.

 


Bookmark and Share